Dragă cititorule,

 

     Astăzi vom vorbi timp de câteva minute despre performanță. Dar nu despre o performanță de care ați mai auzit sau despre care ați citit în revistele noastre de specialitate. Dorim să vă prezentăm aici performanțele unui om deosebit.

După cum știți, la 9 martie 2020 înceta din viață Lucian Băleanu în urma unei boli nemiloase, lăsând în urmă familia dar și o comunitate mare de oameni ce i-au fost alături, prieteni, colegi radioamatori și nu numai.

     Vom începe spunându-vă că în luna martie a anului 1959 după doi ani de ucenicie ca ‘'receptor", apare la Câmpina indicativul YO3IF. El aparţinea tânărului care nu împlinise încă 18 ani - Lucian Băleanu, având indicativul SWL Y09-1570 încă din 1957.Lucian Băleanu din Câmpina, discipol al lui YO9WL Ion Răduță, poate fi trecut la performanță mai ales pentru promovarea radioamatorismului la noi în țară prin implicarea directă la formarea unui număr impresionant de radioamatori de emisie, peste 100 atât din Câmpina cât și din alte localități, nu mai vorbim despre receptori.

S-a înscris la cursurile de radio din cadrul AVSAP-ului, în anul 1956 (elev în clasa a 8-a) avându-l ca instructor radio pe YO9WL. În 1959 merge împreuna cu YO9WL, la Ministerul Poştelor si Telecomunicaţiilor și dau amândoi examenul de clasa a Il-a, fiind cel mai tânăr candidat care a obținut autorizație de clasa a Il-a în acea vreme.Tot în 1959 devine el însuși instructor de radiotelegrafie participând la pregătirea premilitară a unui grup de elevi de la Şcoala post liceală de la Liceul Energetic, unii dintre ei devenind radioamatori.


YO9IF în 1968 la YO9KPE. Microfonul din imagine este funcțional, cântărește 2Kg și se află la radioclubul YO9KPB

A predat apoi la cursurile de radioamatorism, mai întai la Grupul şcolar Industrial de Petrol Câmpina, unde a autorizat radioclubul YO9KPE ce a funcţionat între 1968-1970,(astăzi reautorizat), la CLUBUL ELEVILOR și COPIILOR (ex Casa Pionierilor Câmpina) ca responsabil al radioclubului YO9KPD timp de 33 de ani. La Casa pionierilor Comarnic a înființat radioclubul YO9KPU de unde s-a ridicat Ion Dracea YO9BTR primul maestru internațional al sportului la radiogoniometrie. A ținut cursuri de radioamatorism la Casa de cultură Câmpina.

În cadrul Palatului National al Copiilor împreuna cu Sandi Dincă YO3ND și Nae Bătrâneanu YO3CB, a predat la cursurile de perfecţionare a cadrelor didactice din fostele case de pionieri, cursuri în urma cărora au fost autorizaţi profesori de la palatele și casele de pionieri din toate judeţele. Un curs asemanator a absolvit și YO9FNR- prof. Aurel Chiruță, întemeietorul radioclubului şcolar YO9KVV, faimos ca și vinul de acolo, pentru o adevărată pepinieră de radioamatori.

A înființat radioclubul de la Şcoala cu clasele 1-8 de la Mislea - YO9KYE al cărui responsabil este dl prof. Ion Puscasu,YO9HGF fost director, unde s-au autorizat mai mulți elevi.


Vf. Neamțu 2011

A participat împreună cu grupuri de tineri la mai multe concursuri de UUS de pe vârfuri de munte ca Omu, Bucșoiu, Neamțu și ca organizator, arbitru sau antrenor la numeroase concursuri judeţene și naționale de radiogoniometrie pentru copii, alături de Geo Câmpeanu YO9ASS fostul șef al Radioclubului judeţean Prahova (Petrolul Ploieşti) și Aurel Rusu YO9AFY de la Palatul pionierilor Ploieşti. Este membru asociat YO-DX din 1965.

A obținut prima medalie de aur a judeţului Prahova în 1972 la un concurs național de creaţie tehnică cu lucrări realizate cu copiii, “Aparat pentru învățarea alfabetului Morse fără profesor”

A fost arbitru național la RGA, participând în această calitate, la numeroase concursuri republicane din acea vreme. În 1973 când a intrat în vigoare legea prin care și copiii sub 18 ani puteau primi indicative individuale de SWL, a autorizat primul grup de 20 receptori din țară, mulţi dintre ei obţinând rezultate remarcabile la concursurile naționale de RGA.

De când a ieşit la pensie in 1999, Lucian  Băleanu a inițiat și organizat concursurile naționale de US: “Maraton CCC 45” ,“Cupa elevilor 2000” (inițiat de Palatul Național al copiilor), “Maraton YO40KPD” 2002, “CAMPINA 500” (*atestarea documentara a Câmpinei) 2003, Memorial Geo Câmpeanu - YO3ASS –(în colaborare cu Clubul Petrolul), în 2004 din nou “Cupa elevilor ”, în 2005 prima ediţie a concursului “Cupa municipiului Câmpina” ajunsă la a 16-a în 2020, în 2006 “Memorial Ion Răduță YO9WL” ajuns la ediţia a 15-a, dealtfel și ultimul concurs la care a participat.


Field day iunie 2010

A organizat an de an, timp de aproape 25 de ani, la sediul radioclubului Clubului copiilor Câmpina YO9KPD, întruniri/simpozion de radiocomunicații, în jurul zilei de 14 februarie, ziua de naştere a “părintelui” radioamatorismului câmpinean, regretatul Ion Răduță YO9WL.

Dar poate cele mai mari realizari ale dumnealui, rămân înfiinţarea în 2003 împreuna cu un grup de inițiativă, a Asociaţiei Radioclubul Municipal Câmpina a cărei preşedinte executiv a fost și amenajarea noului sediu în parteneriat cu Colegiul Tehnic “Constantin Istrati” Câmpina, cu radioclub propriu pentru elevi YO9KPE, reinființat în 2007 și afiliat la Radioclubul Municipal Câmpina –YO9KPB.


La noul sediu YO9KPB, mai 2010

Demn de menţionat este faptul că toată această activitate a desfașurat-o voluntar, iar până la finalizarea amenajării noului sediu și-a pus la dispoziţia radioamatorilor câmpineni pentru o bună perioadă de timp propriul apartament, ca loc de întâlnire săptămânală. Câți dintre noi ar face acest lucru?

Îți trebuie mai mult decât îndemânare ca să poți obţine o asemenea performanță. Îți trebuie voinţă, îți trebuie putere de a trece peste obstacole. Și ar mai fi necesare încă doua calități. Prima ar fi modestia iar a doua dorinţa de a se pune în slujba comunității, calități pe care Lucian le-a avut nativ. Suntem siguri că educaţia și exemplul primit de la părinţii și înaintaşii săi au constituit temelia acestor rezultate pe care noi astăzi le enumerăm și cărora pe bună dreptate le spunem PERFORMANȚĂ!


Sediul YO9KPB 2020

Tnx YO9BPX