5:15 PM
RoLink - Prima reţea analogică naţională a radioamatorilor români

 

RoLink este o reţea mixtă de comunicaţii vocale, ai căror iniţiatori sunt Cătălin Tanasie YO7GQZCristel Teodorescu YO4ISC şi Cristian Mitroi YO3GWM. Reţeaua este formată din noduri amplasate în diverse localităţi şi zone din ţară, interconectate prin Internet. Comunicaţia radio este standard FM analogic. Scopul sistemului este de a asigura o comunicaţie vocală rapidă cu site-urile interconectate şi de a anima activitatea în banda de 70cm.

Motivaţii:

– înlesnirea socializării dintre radioamatorii aflaţi geografic distant;
– stimularea activităţii în benzile de unde ultrascurte (VHF şi UHF);
– asigurarea unui sistem care să permită în anumite cazuri, cooperare în situaţii de urgenţă.

Cum funcţionează RoLink?

Simplu. Daca eşti în zona de acoperire a unui nod RoLink, apeşi PTT-ul staţiei și faci apel în mod uzual. Semnalul tău vocal va fi preluat de nod şi retransmis prin Internet (VoIP) către toate nodurile active în acel moment, iar fiecare nod va retranslata apelul tău pe portul radio local.
Exemplu: te deplasezi pe DN1 dinspre București spre Câmpina. Dacă vei emite pe intrarea nodului RoLink de la YO3KXL (431.5 MHz), vei fi auzit în toate localitățile care au noduri conectate în rețeaua RoLink.

Ce îţi trebuie pentru a efectua QSO-uri în RoLink?

Un simplu transceiver care să funcţioneze în 70cm/UHF şi care să asigure şi CTCSS la emisie. Poate fi orice staţie fixă, mobilă sau portabilă (se lucrează foarte bine şi cu „chinezării” de genul Baofeng/Wouxun).
YO3KXL găzduieşte nodul RoLink pentru Bucureşti şi imprejurimi, acoperind o arie cu raza de ~90Km faţă de punctul de amplasare (terasa Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei – complex Leu Bucureşti).


RoLink s-a născut și dezvoltat pentru radioamatori și cu ajutorul radioamatorilor, de fapt. Astfel, traversând țara în lung și în lat și chiar depășind granițele ei, stații din zone foarte îndepărtate, au reușit să comunice între ele, de multe ori, poate pentru prima dată, legându-se și relații strânse de prietenie între oameni, având aceeași pasiune care îi unește: radioamatorismul.

Pentru frecvențele de acces ale nodurilor și starea lor în timp real, click aici

 

Citiți mai multe pe pagina RoLink: www.439100.ro

Vizualizări: 2135 | Adăugat de: YO9IGS | Evaluare: 4.0/2
Total comentarii : 0
avatar