11:36 AM
2000km pe UUS... propagare sporadică 4 iulie 1965

Redăm în cele ce urmează un articol apărut în revista Sport și Tehnica Nr.1 din 1966. De remarcat echipamentul celor 4 radioamatori câmpineni dar și entuziasmul lor. La finalul articolului veți vedea fotocopia articolului original cât și a procesului verbal de predare-primire a echipamentului, datat 3 iulie 1965.

''Cu prilejul campionatului republican de unde ultrascurte, care a avut loc in vara anului 1965, staţia Radioclubului raional UCFS — Campina a reusit sa faca legături la mare distanţa cu radioamatori din Anglia, pe banda de 145 MHz. După ce legăturile realizate au fost confirmate prin QSL-uri, am primit de la doi dintre radioamatorii câmpineni articolul pe il publicăm mai jos.

Campionatul republican pe unde ultrascurte şi concursul internaţional «Polnîi Den» de anul trecut au adunat la start numeroşi participanţi.

Având oarecare experienţă din concursurile pre­cedente, am acordat şi noi atenţie, atât pregătirii aparaturii cit si locului de amplasare a staţiei. In acest scop am făcut o serie de încercări in urma cărora ne-am oprit la un emiţător pilotat pe cristal, avind în final tubul GI-30, modulat anodic cu un push-pull de 6L6, la tensiunea de 240 V curent con­tinuu, la un receptor superheterodină cu dublă schimbare de frecvenţă, avind o sensibilitate de circa 2 microvolţi şi la o antenă «Yagi» cu 9 ele­mente cu spaţiu mare.

Ca loc pentru amplasarea staţiei am ales cabana «Babele».

Eram patru reprezentanţi ai Radioclubului raio­nal Câmpina: YO9HL (Victor), Y09HM (Nelu), YO9HH (Sandu) şi Y09-8730 (Adrian).

lată-ne la cabană: «Gazda», reprezentată prin cabanierul Popa, ne-a pus la dispoziţie tot ce i-a stat în putinţă. Multă înţelegere am găsit şi la un grup de alpinişti, printre care maeştrii sportului Floricioiu şi Irimia, care se găseau şi ei la «Babele».

După instalarea staţiei am făcut primele «testuri». Propagarea nu se arăta deloc binevoitoare cu noi. Ascultam în banda... roteam antena... nimic...

A venit ora începerii concursului. In sfirşit prima staţiune cu care am intrat in legătură a fost YO3KAA, Radioclubul central, cu control de 59, QSB de la 3 la 5... Au urmat YO3FK. YO3RB şi alţii. Am realizat apoi o legătură foarte frumoasă cu YO3JP/AM staţie aflată într-un avion sportiv ce zbura deasupra Carpaţilor. Apoi propagarea ne-a lăsat din nou... în pană. Au trecut așa, etapa l-a si a II-a a campionatului şi o bună parte din timpul afectat concursului «Polnîi Den». Nu dormise nimeni două nopţi... Banda continua să rămână mută. Alpiniştii plecaseră de mult «in perete». Ei probabil filau «coarda» undeva deasupra abisului in «Fisura Albastră» iar noi... noi filam «banda» cu amplificarea reglată la maximum. Intre timp mai sosiseră la cabană câţiva prieteni radioamatori din Bucureşti şi din Câmpina.

Ascultam, fără întrerupere, cu atenţie încordată. Deodată, peste zgomotul de fond al receptorului am auzit câteva litere şi cifre: G..., HG, G8... G... G3SDI, G3DIV...

Anglia? Imposibil, ne-am spus cu totii... Ridicări din umeri, schimburi de priviri şi din nou... che­mări insistente. Încordarea ajunsese la maximum. In sfirşit ne-am auzit, cu claritate, indicativul chemat de G3DIV, o staţiune engleză aflată la peste 2 000 km. Un strigăt de «ura» a alarmat pe toţi turiştii din cabană. Cu toată gălăgia din încă­pere am realizat legătura cu RS 589 şi QSB. Imediat după aceea ne-a chemat G3MPS, o altă staţiune engleză cu care am schimbat controale de 578. Totul a durat câteva minute, apoi banda a rămas la fel de liniştită ca mai înainte. Nu se mai auzea niciun foşnet.

Eram in culmea bucuriei.

Aceste excelente legături DX se datoresc, pe de o parte, propagării prin intermediul stratului E sporadic, şi pe de altă parte răbdării cu care am ascultat ore intregi banda!

In continuare am participat la ultimele etape ale concursului republican de U.U.S. Aceleaşi sta­ţiuni lucrate, cam cu aceleaşi controale. Vremea se schimbase, vânt puternic, ploaie, lapoviţă. Când s-a terminat concursul, se «terminase» si antena, doborâtă de vântul puternic.

V. Stoican YO9HL

I.Crăciun YO9HM''


Victor Stoican - YO9HL                                                        Ion Craciun - YO9HM

 

 

 

Vizualizări: 544 | Adăugat de: YO9IGS | Evaluare: 5.0/2
Total comentarii : 0
avatar